Lizzie Nichols, protagonista seriei Regina gafelor, de Meg Cabot, ajunge să-și îndeplinească visul de a recondiționa rochii de mireasă vintage, la New Kork. Dacă vă pregătiîi să deveniți mirese și nu ați reușit să citiți cartea sau nu aveți timp să o citiți în viitorul apropriat,vă transcriu mai jos, „Ghidul rochiei de mireasă”, cu toate sfaturile utile și pline de umor, date de Lizzie, clientelor ei. Cine știe, poate vă ajută și pe voi, cu unele idei, ca să arătați perfect în ziua cea mare.

„Nu-i ușor să găsești rochia perfectă pentru ziua cea mare, dar nici n-ar trebui să te înnebunească până la lacrimi!

Există multe stiluri și croieli pentru miresele care aleg 0 rochie lungă tradițională, dar cele mai des întâlnite sunt următoarele cinci: Rochia de bal, Rochia stil Empire, Coloană, Cloș și Sirenă.

Dar care model de rochie este potrivit pentru tine? Aceasta este intrebarea universală, pusă de fiecare mireasă de-a lungul timpului.

Ce model de rochie de mireasă ți se potrivește cel mai bine?

Dacă ai norocul să fii inaltă și subțire, poți purta aproape orice model. De-asta sunt manechinele înalte și subțiri — totul arată perfect pe ele!

Dar, presupunând că ești una dintre acele milioane de femei care nu sunt înalte și subțiri? Ce rochie ți se potrivește cel mai bine?

Ei bine, dacă ești scundă și mai plinuță, de ce să nu încerci o rochie cu talie empire? Linia fluidă te va face sa pari mai înaltă și mai subțire. Acesta este motivul pentru care genul acesta de rochie era preferat de grecii din Antichitate și de foarte interesata de modă, Joséphine Bonaparte, împărăteasa Franței!

Dacă ești minionă, de ce nu încerci o rochie cloș? Fustele foarte bogate pe o mireasă mai scundă o fac să pară înghițită de material ~ cu exceptia cazului în care optează pentru o rochie de bal sau una tip sirenă… dar nici astea nu se potrivesc tuturor mireselor minione, așa că aveți grijă când probați rochii de „printesă” sau de „sirenă”!

Rochiile care lasă umerii goi și cele cu decolteu adânc, chiar și cu bretele subțiri, sunt recomandate pentru o mireasă minionă. Rochiile petrecute sau cele tip romane, nu sunt. Țineți minte, vă casatoriti, nu lucrați ca vânzătoare la *Ann Taylor Loft”! (*Articole de îmbrăcăminte pentru femei pe eBay)

Fetelor cu corp în formă de pară, nu disperați! E adevărat, așa cum spune și trupa Queen, fetele cu fundul mare, fac lumea să se miște. Dar adesea, nu găsim nimic cu care să ne îmbrăcăm!

Fetele cu șolduri mai mari au însă noroc când vine vorba de rochiile de mireasă. Croiala largă îndepărtează atenția de la partea de jos a corpului către linia bustului. Acest lucru poate fi accentuat și mai mult de o rochie cu umerii goi sau un decolteu adânc, dar să nu cumva să alegeți o rochie cu guler înalt sau fuste umflate sau plisate deoarece acestea vor adăuga volum șoldurilor. Fustele croite oblic sau drept sunt mortale pentru fetele cu șolduri mari… se muleaza exact pe ce incercați să ascundeți!

Dacă sunteți mai mare în partea de sus sau aveți o siluetă ca de clepsidră, am doar două cuvinte să vă spun: fără bretele!

Știu la ce vă gândiți… fără bretele, la o nuntă? Dar în majoritatea bisericilor să mergi fără bretele nu mai e considerat ceva imoral. Și cu un corset bun, modelul acesta poate veni foarte bine pe 0 mireasă care e mai mare în partea de sus, mai ales cu o fustă cloș. Decolteurile in V, ca și cele adânci sau cu mâneci căzute sunt extraordinare pentru o mireasă cu bustul mai mare. Țineți minte cu cât e mai sus decolteul, cu atât par sânii mai mari!

OK, voi fete mai plinuțe, să nu credeți că v-am uitat! Poate că desginerii au facut-o – așa de mulți creatori de modă par speriați să facă rochii pentru acelea dintre noi care poartă 44 sau mai mult. Dar nu e nici o problemă, pentru că femeile mai pline POT arăta fabulos în rochie de mireasă … daca știu ce să aleagă. Cel mai bine li se potrivește un corset și o fustă cloș.

Fustele infoiate sunt excluse din start în cazul mireselor mai grăsuțe pentru că măresc șoldurile, ca și rochiile drapate. Dar o fustă cloș care urmează ușor linia corpului va sta bine. Rochiile fără bretele nu sunt recomandate de obicei pentru miresele mai pline pentru că au nevoie de un corsaj destul de rigid care nu stă bine pe cineva care are burtică. Dar asta depinde de la un caz la altul. Miresele mai pline, mai mult decât celelalte ar trebui să apeleze la un specialist în rochii de mirese, având în vedere că ei pot într-adevăr să le ajute să găsească un stil care nu numai să le stea bine, dar care să fie și potrivit pentru acea zi specială.

Totul despre… Lungimea mânecii rochiei de mireasă!

Fără bretele – fără mâneci, fireste!

Bretele subțiri – bretele foarte sublțiri

Fără mâneci – bretele mai late

Cap – mâneci foarte, foarte scurte, de obicei doar o continuare a umărului. Nu e prea atrăgătoare la miresele de peste patruzeci de ani (cu excepția cazului în care lucrează la sală cu greutăți).

Scurtă – partea de jos a mânecii cade de obicei pe la jumatatea brațului. Lungimea aceasta este considerată în general prea casual pentru o nuntă tradițională.

Deasupra cotului – această lungime li se potrivește cel mai bine mireselor care sunt îngrijorate cu privire la pielea lasată a brațelor.

Trei sferturi – mâneca aceasta se termină de obicei la trei sferturi din lungimea brațului, la jumatatea distanței dintre cot și incheietură. Flatează pe aproape oricine.

Lungă – se termină la vreo două degete deasupra încheieturii. Aceasta e o lungime un pic neobișnuită pentru rochiile de mireasă.

Până la încheietură – această lungime se potrivește mireselor mai conservatoare sau celor care încearcă să ascundă o eczemă oribilă de pe brațe.

Foarte lungă – cade două degete peste incheietură. Aceasta este lungimea preferată de miresele care vor un look medieval sau renascentist.

Nu-ți mai lasă bretelele de la sutien la vedere! – Este total necivilizat să ne forțezi să ne uităm la sutien (mai ales dacă bretelele sunt gri sau uzate și MAI ALES în ziua nunții)! Ține-le la locul lor rugând-o pe croitoreasă să atașeze cam doi centimetri de material sau o bentiță sub cusătura de la umăr sau breteaua rochiei. Apoi să coasă o capsă la capătul celalalt și o alta pe marginea rochiei. Apoi prinde-i sub asta breteaua. Nu se va vedea!

Totul despre… Lungimea trenei!

Cele trei lungimi de bază ale trenei unei rochii de mireasă sunt:

Trena simplă – Abia atinge podeaua.

Trena de capelă – E mai lungă decât rochia cu aproape un metru,

Trena de catedrală – E mai lungă decât rochia cu aproape doi metri (sau chiar mai mutt… dar doar dacă faceți parte dintr-o familie regală).

Totul despre… Linia decolteului

În jurul gâtului – la această croială există două bucăți de material ce se prind la ceafă. Deși arată nemaipomenit pe o femeie cu umeri frumoși, de obicei o asemenea rochie este foarte decoltată în spate și este foarte dificil de găsit un sutien pentru ea.

Decolteu rotund – este în formă de U și deseori este la fel și în spate, și în față.

Decolteu în formă de inimă – un decolteu în formă de inimă care este adânc în față și spatele este acoperit.

Decolteu Queen Anne – aceasta este 0 versiune mai accentuată a decolteului în formă de inimă.

Cu umerii cazuți — această croială are mâneci mici sau bretele care cad mai jos de umeri lăsând umerii și gâtul dezgolite. Nu este chiar stilul ideal pentru miresele cu umeri lați, dar se potriveste celor cu forme și piept destul de plin.

Cu umerii goi – corsetul acesta care îmbracă bustul nu are nici mâneci, nici bretele. Stilul acesta se potrivește cel mai bine mireselor mai plinuțe și celor cu umerii lați.

Decolteu in V — exact așa cum îi spune numele! Linia aceasta coboară în față în formă de V, distrugând atenția de la un bust mai generos.

Pătrat – din nou, exact așa cum îi spune și numele. Un decolteu în formă de pătrat care arată bine pe aproape oricine!

Barcuță — acest decolteu larg urmează linia claviculei și se continuă până la umeri unde se îmbină cu partea din spate.

La baza gâtului — rotund și la baza gâtului, acest decolteu este potrivit pentru miresele cu un bust mai mic sau pentru cele care merg la o biserică unde, din motive de moralitate, o ținută prea decoltată nu ar fi privită cu ochi buni.

Asimetric — acest decolteu, cu o parte diferită de cealaltă, de cele mai multe ori 0 pune pe cea care îl poartă în situația de a nu găsi un sutien potrivit. Dacă croitoreasa voastra nu vă poate atașa vreun fel de susținere, va trebui să mergeți fără sutien… și chiar vreți să creați o astfel de primă impresie viitorilor socri?

Dar, coroana” de pe cap?

Miresele au multe opțiuni în ceea ce privește ce vor purta pe cap în ziua nunții. În timp ce unele nu-și pun nimic, altele aleg un voal, o coroniță de flori sau o tiară – sau câteodată pe toate trei!

Câte mirese atâtea variante. Câteva dintre preferatele mele sunt:

Coronița: nimic nu e mai sugestiv ca florile… și o coroniță de boboci proaspeți de trandafiri albi și floarea miresei nu va fi niciodată demodată.

Tiara: nu mai e doar pentru membrii familiilor regale! Multe mirese aleg să-și încununeze voalul cu străluciri de diamant (sau zirconiu).

Bentița: orice, de la o bentiță subțire la un pieptene lat, cu model care să țină și părul, și voalul.

Cocul: bentița este atașată de cocul miresei de care este legat și voalul.

Coroana: de ce sa te privezi de ceva? Dacă merge o tiară, de ce nu și ceva mai mare și mai bun?

Fileul: a fost foarte bun pentru bunica ta. Fileul este pus la spate și-n general tine părul.

Calota a la Julieta: cum purta Julieta în faimoasa piesă — o pălărie ca o calotă așezată în vârful capului, ornată de obicei cu perluțe.

Care vă stă cel mai bine? Păi, jumatate din distracție e numai să le probați!

Totul despre… Lungimea voalului!

Până la umăr – voalul acesta abia atinge — ce altceva? — umerii. Țineti minte, cu cât e mai înaltă mireasa, cu atât mai lung trebuie să fie voalul. Lungimea aceasta nu e recomandată pentru miresele minione.

Până la cot – voalul ajunge cu puțin mai jos de coate. Cu cât este rochia mai elaborată, cu atât mai simplu trebuie să fie voalul.

Până la vârful degetelor – marginea de jos a voalului se oprește la mijlocul coapsei sau la vârful degetelor. Cu cât e mai lung voalul, cu atât mai mult se distrage atenția de la talia miresei. Așa că lungimea aceasta e recomandată pentru miresele mai plinuțe.

Balet – lungimea balet merge până la glezne (se pare că denumirea și-a căpătat-o pentru că, deși voalul e lung, nu le face pe mirese să se împiedice).

Capela – voalul acesta mătură podeaua și câteodată chiar se mai întinde puțin. Dacă alegeți lungimea aceasta, vă rog exersati mersul înainte de ceremonie, ca să evitați vreun dezastru gen smulsul voalului.

Mănușile…

Unele mirese optează pentru un stil mai formal și poartă mănuși în ziua nunții. Mănușile sunt de multe lungimi și pot fi accesoriile perfecte atât pentru miresele preocupate de modă, cât și pentru cele pur și simplu tradiționaliste. Au și avantaj practic — miresele care le poartă evident că nu mai trebuie să-și facă griji cu privire la manichiură… sau că se șterg cu degetele murdare pe rochia lor de un alb pur.

Cele mai întâlnite modele de mănuși pentru mirese sunt:

Lungimea de operă – aceste mănuși albe lungi merg de la vârful degetelor până la jumatatea brațului.

Lungimea până la cot – ca și cele de operă, numai că se termină exact deasupra cotului.

Mansetă – acest tip de mănușă nu acoperă nici mâna, nici degetele, ci doar antebrațul.

Fără degete — ca și cele de dantelă pe care le purta Madonna. Sau cele de lână pe care le poartă Bob Cratchit în toate ilustrațiile.

La încheietură – aceste mănuși acoperă doar palma, ca mănușile de schi.

Mănușile trebuie scoase în momentul în care se pun verighetele (este considerată o chestie de neam prost să porți verigheta PESTE mănuși. Dacă mănușa voastră nu se deschide la încheietură, faceți o mică tăietură în spatele inelarului ca să puteți scoate degetul pe acolo ca să vi se pună verigheta) și bineînteles în timpul mesei.

Miresele cu brațe musculoase și cele care au mâneci lungi la rochie ar trebui să evite mănușile.

Câte ceva despre… Pantofi!

Bineînțeles că vreți să arătați cât mai bine în ziua nunții și tocurile înalte scot în evidență o siluetă frumoasă și ajută în cazul uneia nu prea înalte. Țineți minte totuși că veți sta FOARTE MULT în picioare. Dacă vreți neapărat tocuri, purtați unele cu care sunteți obișnuite.

Dacă tocurile nu sunt chiar confortabile, ar fi o idee bună să vă mai luați o pereche de pantofi pe care să-i purtați când sunteți „așezată”, adică atunci când așteptați ca fotograful să-și aranjeze aparatura etc.

Un singur lucru apropo de nunțile pe plajă: există puține chestii pe lumea asta mai drăguțe decât să te căsătorești la apus pe o plajă tropicală. Țineți minte totuși că tocurile și nisipul nu merg bine împreună. Dacă vă căsătoriți pe plajă, renuntați la pantofi cu totul. Dar aveți grijă să vă dați cu niște spray contra insectelor în jurul gleznelor ca să nu vă ciupească vreo muscă de nisip, altfel vă veți scărpina în timpul ceremoniei.

Ultimul lucru pe care și-l dorește cineva în ziua nunții este să se vadă la televizor la o oră de maximă audiență — știi, într-o secvență din aceea în care mireasa alunecă și printr-un efect asemănător dominoului toată lumea de care se lovește cade și ea, până când ultima persoană cade cu fața în tort, ca la Camera ascunsă (deși nu e nimic vesel la un tort care se face praf).

Așa că ai grijă să porți pantofii de nuntă înaintea Zilei celei mari… nu doar ca să nu te bată, dar ca să nici nu aluneci. Se știe foarte bine că pantofii de damă au talpa foarte lucioasă. Poți face în așa fel încât să nu-ți fugă picioarele de sub tine într-un moment nepotrivit, aplicând niște abțibilduri antiderapante pe talpă (pe dinafară, nu pe dinauntru).

Ai uitat să cumperi abțibilduri? Nu te teme! Trecând cu grijă (ca să nu te tai) lama unui cuțit pe talpa pantofului, în cruce, poți să eviți alunecarea pe aproape orice suprafață (cu excepția gheții. Dar dacă te căsătorești pe gheață, ai cu totul alte probleme).

E momentul să ne punem străvechea întrebare: alb, ivorie sau crem?

Chiar dacă nu credeți, sunt foarte multe nuanțe de alb. Nu mă credeți? Duceți-vă la magazinul de vopsele. N-ați văzut în viața voastră atâtea nume pentru ceea ce majoritatea oamenilor consideră a fi o singură culoare — totul de la Eggshell la Navajo sau Blush.

A trecut vremea rochiilor albe ca neaua și multe mirese profită de moda asta și își aleg rochii bej, roz sau chiar albastre. Ca sș găsești culoarea care se potriveste cel mai bine cu tenul, foloseste ghidul acesta simplu:

Alb pur — Ai părul negru? Atunci albul tradițional chiar va arăta foarte bine. Albul cu 0 nuanță de albastru sau lavandă îți va veni și el bine.

Crem ~ Blond? Părul auriu va fi cel mai bine pus în evidență de o rochie de culoare crem. Tenta de auriu se va potrivi cu reflexele din cap (din păr, nu din tiară). Adu-ți aminte de Prințesa Diana, în ziua nunții ei…

Ivorie – Undeva între? Ivoriul dă bine pe aproape oricine. De-asta sunt vopsiți atâția pereți în culoarea asta.

Machiajul

Multe mirese aleg să fie machiate de un profesionist în ziua nunții. Aceasta este o idee bună dacă o face un profesionist, atunci mireasa are un lucru în minus de care să fie îngrijorată că ar putea să meargă prost.

Cu toate acestea, multe mirese care aleg machiajul făcut de un profesionist, ajung să arate în ziua nunții complet diferite de cum sunt ele și să semene mai degrabă ca rudele aflate în coșciug care au fost machiate de un cioclu. Aveți grijă să fiți pe aceeași lungime de undă cu cel care vă machiază, în ceea ce privește culoarea, cantitatea și nuanța… și asigurați-vă că nu exagerează. Da, vreți să arătați bine în poze — dar vreți și să arătați naturale și drăguțe cănd vă văd oaspeții de aproape.

Câteva sfaturi legate de machiaj:

Întâlniți-vă cu cel care vă machiază cu patru săptămâni înainte de nuntă. Asta vă va lăsa suficient timp ca să găsiți un machiaj cu care să fiți amândoi fericiți.

Machiajul nu trebuie să fie așa de gros, încât fața și gâtul să aibă două nuanțe complet diferite. AMESTECAȚI!

Fața 0 să vă lucească în ziua nunții din cauza emoțiilor și probabil și a căldurii. Asigurați-vă că atât voi, cât și domnișoarele de onoare aveți destule șervețele la îndemână, și niște pudră.

Dacă folosiți un cleștișor de gene efectul o să dureze mai mult.

Folosiți mascara waterproof — o să plângeți. Sau măcar o să transpirați.

Niște anticearcăn o să ascundă cearcănele lăsate de o noapte agitată.

Și, în cele din urmă, alegeți un ruj care se fixează bine — veți pupa, mânca și bea toată ziua/seara și nu vreți să vă opriți tot timpul ca să vă rujați.

Poșeta

V-ați întrebat vreodată ce ar trebui să aibă o mireasă în poșetă în ziua nunții? Ei, bine, 0 să vă spun eu:

Ruj, pudră compactă (contra luciului) și corector (pentru pete) – Chiar dacă te-a machiat un profesionist, ia-ți lucrurile acestea cu tine într-0 punguță sau în poșetă. Vei avea nevoie de ele, mai ales între două toasturi (mirese, fiți discrete când vă retușați machiajul la masă… retrageți-vă undeva dacă nu vă multumiți cu o privire în oglindă ca să vă verificați).

Bomboane mentolate – Credeți-mă pe cuvânt, o să aveți nevoie de ele.

Medicamente – Dacă aveți de obicei migrene, puteți fi sigure că o să aveți parte de așa ceva și în ziua nunții. Migrenele sunt de obicei generate de stres, și ce poate fi mai stresant decât să te legi pentru totdeauna de iubitul tău în fața a sute de prieteni și rude? Asigurați-vă că aveți medicamentul prescris la voi în ziua nunții sau orice altceva v-ar putea ajuta să treceți cu bine hopul, inclusiv aspirina, pastile pentru relaxare musculară (aveți grijă cu astea), betablocante și chestii homeopate, cum ar fi uleiurile de aromoterapie.

Deodorant – Dacă transpirați în exces, mai ales când sunteți stresate sau vă este foarte cald, luați unul mic în geantă pentru urgențe. N-0 să vă pară rău.

Produse de igienă intimă – Se întâmplă. Unora dintre noi li se poate întâmpla chiar în ziua cea mare, Dacă știți că vă paște una ca asta, purtați un protege-slip și mai luați-vă câteva pentru și mai multă siguranță.

Și, bineînteles,

Batiste de hârtie – Știți c-0 să plângeți, sau cineva apropiat vouă oricum o să plângă. Așa că fiți pregătite.

Probele

Una dintre multele îndatoriri ale unui specialist în rochii de mirese este să se asigure că rochia vă vine perfect. Puteți să-i ajutați aducând cu voi la probe pantofii, diadema și desuurile pe care vreți să le purtați in ziua nunții. Adesea se întâmplă ca o mireasă să nu fi probat rochia cu sutienul sau pantofii pe care plănuiește să le poarte la nuntă și apoi să descopere că se văd bretelele sau că rochia e prea lungă sau prea scurtă!

Este de asemenea important ca la prima probă să ai aceeași greutate sau aproximativ aceeași cu cea pe care vrei s-0 ai în ziua nunții. Bineînteles că rochiile pot fi strâmtate, dar cu cât are cusătoreasa mai puțin de lucru, cu atât mai bine. Si să nu mai vorbim de lărgirea unei rochii… asta e cu totul altă poveste și nu e cazul nici măcar să începem să discutăm despre asta.

De obicei sunt necesare două probe, dar bineînteles că, dacă e nevoie, se pot face mai multe… numai să nu aștepți prea mult timp! Nici măcar cel mai strălucit specialist acreditat în rochii de mireasă nu poate face minuni peste noapte. Planifică-ți ultima probă cu trei săptămâni înainte de nuntă și las-o mai moale cu dulciurile!

Rochia perfectă pentru domnișoarele de onoare…

Stiu la ce vă gândiți. Vă aduceți aminte de toate rochiile acelea hidoase pe care surorile și prietenele voastre v-au obligat să le purtați la nunțile lor și vreți să vă răzbunați, alegând ceva la fel de înspăimântător și obligându-le să le poarte.

Ei bine, opriți-vă aici!

Aceasta e șansa voastră să fiți deasupra lor… și să căpătați niște karmă bună pentru nuntă (și, ca să fim cinstite, cu toatele aveți nevoie de așa ceva).

Este imposibil să gssești 0 rochie care să arate bine pe toata lumea — bineînteles, cu exceptia cazului în care domnișoarele voastre de onoare sunt modele pentru Victoria’s Secret (dar chiar și atunci vor exista probleme cu privire la culoarea materialului. Nici măcar fetelor care apar pe copertele revistelor nu le stă bine cu orice nuanță).

Dar puteți calma neliniștile domnișoarelor de oncare în felul următor:

Alegând o rochie care să stea bine pe cea care are cele mai multe probleme cu silueta. Dacă arată bine pe nepoata care poartă 46, va arata bine și pe colega voastră de cameră care poartă 36. Sau — și știu că asta e 0 idee îndrăzneață — alegeîi 0 culoare în care le stă tuturor bine (negrul stă bine aproape oricui) și spune-ți-le să-și aleagă singure modelul. Sigur, n-o să se potrivească perfect. Dar nici personalitățile lor nu sunt identice. Si, oricum, de-asta țineti la ele, nu pentru cum arată.

Nunta ta trebuie să fie un eveniment fericit. Unul dintre motivele pentru care miresele nu sunt prea fericite este că refuză să fie flexibile și să se gândească la sentimentele altcuiva în afară de ale lor. NU FIȚI GENUL ACELA DE MIREASĂ!

Domnișoarele voastre de onoare vă vor mulțumi.

Petrecerea s-a terminat…

Ce-i de făcut cu rochia de mireasă când s-a terminat nunta?

Ei bine, multe femei își păstrează rochia pentru ca viitoarele lor fiice sau nepoate s-o poarte la nunțile lor. Altele o păstrează de dragul posterității.

Indiferent ce alegeți să faceți, este important să dați rochia la curățat, pentru că până și petele care nu se văd, cum ar fi cele de șampanie sau transpirație, pot decolora materialul în timp.

Dar unele femei, după ce rochia a fost curățată și pusă la păstrare într-o cutie, s-ar putea să descopere că nu mai are aceeași valoare sentimentală pe care a avut-o odată.”

 

Dacă te numeri printre aceste femei, care încă păstrează rochia de mireasă, dar nu ți la tradiție ți nu te mai leagă nimic sentimental de ea, intră acum pe Haine de Schimb  șiprofită de ocazia de a o da la schimb și alege ceva care să te învesească. Vei ajuta astfel o viitoare mireasă, care e în căutarea rochiei perfecte…. și n-o să-ți pară rău!